izaberi engleski jezik

O sondama

eduroam™ (education roaming) je usluga roaminga zamišljena pod okriljem europske udruge akademskih i istraživačkih mreža i ostvarena kroz međunarodni projekt GÉANT. Usluga eduroam usmjerena je na omogućavanje bežičnog, ali i tzv. wired pristupa mreži. Hrvatska je od samoga početka zahvaljujući projektu AAI@EduHr aktivna u izgradnji i pružanju usluge eduroam pri čemu je Srce prepoznato i u međunarodnim okvirima prihvaćeno kao nacionalni koordinator usluge eduroam. Uspostavom usluge pristupa mreži bežičnim putem po standardu eduroam, ustanova dobiva sigurnu, pouzdanu i jednostavnu usluge kako za svoje djelatnike i studente tako i za sve svoje goste koji dolaze iz akademske i obrazovne zajednice. Standardi koje rabi usluga eduroam i način na koji je ustrojena jamče sigurnost i visoku razinu zaštite privatnosti korisnika prilikom autentikacije. Standardizirana konfiguracija korisničkih računala za pristup mreži i uporaba već postojećih elektroničkih identiteta korisnika pojednostavljuje posao administratorima.

Srce, u ulozi nacionalnog operatera eduroam usluge, nastoji stoga različitim aktivnostima osigurati da informacije o načinu rada, pouzdanosti, sigurnosti i jednostavnosti usluge budu široko dostupne kako davateljima usluge i matičnim ustanovama tako i krajnjem korisniku. Funkcionalni nadzor eduroam usluge obavlja se putem specijaliziranih uređaja - mjernih sondi.

Mjerne sonde omogućuju:

  • detaljan nadzor rada usluge na pojedinoj lokaciji
  • jednostavno obavještavanje korisnika o statusu usluge (na samom mjestu nadzora, preko centralnog i lokalnog Web sjedišta)
  • signalizaciju održavateljima i koordinatoru o statusu usluge na pojedinoj lokaciji
  • prikupljanje podataka za određivanje kvalitete usluge

prikaz sondi koje se koriste za nadzor eduroam usluge