Aktualno

eduroam leci

Objavljeni su digitalni leci za krajnje korinike (korisnici_eduroam_letak_v100_201807.pdf) i za davatelje usluge eduroam (davatelji-usluge_eduroam_letak_v100_201807.pdf).

eduroam mjesec 2018.

Od 9. travnja do 18. svibnja 2018. održavamo eduroam mjesec sa ciljem promocije i popularizacije eduroama. Više informacija o događanju dostupno je na web stranicama eduroam mjeseca.


eduroam mjesec 2017.

Od 3. travnja do 7. svibnja 2017. održavamo eduroam mjesec sa ciljem promocije i popularizacije eduroama. Više informacija o događanju dostupno je na web stranicama eduroam mjeseca.


eduroam mjesec 2016.

Od 11. travnja do 11. svibnja 2016. održavamo eduroam mjesec sa ciljem promocije i popularizacije eduroama. Više informacija o događanju dostupno je na web stranicama eduroam mjeseca.


eduroam mjesec 2015.

Od 13. travnja do 11. svibnja 2015. održan je eduroam mjesec sa ciljem promocije i popularizacije eduroama. Više informacija o događanju dostupno je na web stranicama eduroam mjeseca 2015..


Objavljene nove eduroam web stranice (listopad 2014.)

Objavljeno je novo web sjedište eduroam usluge.


Održan drugi eduroam tjedan (travanj 2014.)

Održan je drugi po redu eduroam tjedan, događanje namjenjeno korisnicima i administratorima eduroam usluge. Više informacija dostupno je ovdje.


eduroam installer dobio rubriku s najčešće postavljanim pitanjima (srpanj 2013.)

eduroam installer alatu dodana je rubrika koja nudi odgovore na najčešće probleme i upite korisnika pri korištenju installer alata. Dostupna je ovdje.


Održan prvi eduroam tjedan (travanj 2013.)

Održan je prvi po redu eduroam tjedan, događanje namjenjeno korisnicima i administratorima eduroam usluge. Više informacija dostupno je ovdje.


Ne preporuča se upotreba WPA-TKIP enkripcije (siječanj 2012.)

WPA-TKIP tip enkripcije proglašen je nesigurnim i njegova upotreba nije preporučena. Wi-Fi Alliance ne pruža podršku za WEP i WPA-TKIP u svim uređajima proizvedenim od siječnja 2011. godine nadalje. Više informacija o ovom problemu i njegovom utjecaju na eduroam uslugu možete pronaći ovdje.

Također svi profili napravljeni na installer.eduroam.hr usluzi konfiguriraju uređaje tako da, prema preporuci, koriste WPA2/AES enkripciju pri spajanju.


eduroam installer (studeni 2011.)

eduroam installer omogućuje krajnjim korisnicima jednostavno i pouzdano konfiguriranje uređaja (računala, prijenosnika, pametnog telefona) za pristup mreži po eduroam standardu.

Osim za pristup bežičnoj mreži može se koristiti i pri konfiguraciji uređaja za pristup žičanoj mreži (ako je usluga pristtarget="_blank">StuDOM usluga).

Više o eduroam installeru saznajete ovdje.


Korištenje (Nokia) mobilnih telefona bez podrške za EAP-TTLS/PAP (veljača 2010.)

Omogućeno je spajanje na eduroam mobilnim telefonima koji imaju mogućnost izravnog spajanja na bežičnu mrežu (wireless), ali nemaju podrške za EAP-TTLS/PAP protokol. Povezivanje mobilnih telefona na eduroam (internet) ostvaruje se korištenjem kombinacije EAP-TTLS+EAP-GTC skupa protokola.

Krajnji korisnici na našim stranicama će naći upute za krajnje korisnike. Upute se primarno odnose na telefone koje proizvodi Nokia.

Matične ustanove trebaju obaviti određene promjene. Naime, da bi povezivanje na eduroam bilo moguće potrebno je da matična ustanova odnosno davatelj elektroničkog identiteta (IdP) omogući autentikaciju korisnika EAP-TTLS+EAP-GTC setom protokola (upute za matične ustanove). Ističemo kako je potrebno da davatelj elektroničkog identiteta ima lako dohvatljiv odgovarajući root CA certifikat. Ovo je potrebno radi zaštitite od zlouporabe, te ujedno i nužno radi načina rada mobilnih telefona.


Bežični 802.11n standard s mješovitim WPA i WPA2 okruženjem (prosinac 2009.)

Uvođenjem u produkciju novog 802.11n standarda uz veće brzine prijenosa uveden i je novi standard kriptiranja komunikacije - WPA2, umjesto do sada korištenog WPA standarda.

Mogućnost korištenja 802.11n standarda ovisi o korištenoj opremi: uređajima na pristupnoj točki (access point) i korisnikovom računalu.

Davateljima usluge pristupa po eduroam standardu preporučow">