Mjesec eduroama 2017.www.eduroam.hrMjesec eduroama - zajedničkom akcijom povećajmo dostupnost Interneta studentima, nastavnicima i istraživačima

Na kraju ovogodišnjeg Mjeseca eduroama Srce organizira završno predavanje na kojem će se govoriti o stanju usluge eduroam i pravcima njenog daljnjeg razvoja.

Predavanje je prilika za aktivnu razmjenu znanja i iskustva te je stoga namijenjeno kako onima koji nude uslugu eduroam ili su u fazi njene uspostave tako i svima onika koji žele saznati nešto više o usluzi eduroam.

U sklopu završnog predavanja uručit će se priznanja ustanovama koje su ostvarile najbolje rezultate u, već tradicionalnom, mjerenju broja novih korisnika tijekom Mjeseca eduroama.

Predavanje i dodjela priznanja održat će se u srijedu 17. svibnja 2017. u prostorijama Srca, Josipa Marohnića 5, dvorana A, s početkom u 11:00 sati.


Podsjećamo da je u razdoblju od 3. travnja - 7. svibnja Sveučilišni računski centar (Srce) organizirao događanje Mjesec eduroama 2017. kako bismo nizom aktivnosti uslugu eduroam približili akademskoj zajednici.

Ca ciljem unaprjeđenja eduroam usluge pozivali smo korisnike da ispune anketni upitnik Koristite li eduroam? Ovom prilikom se zahvaljujemo svima koji su izdvojili dio vremena i ispunili anketu.

Anketni upitnik Koristite li eduroam?

Iz aktivnosti koje smo provodili u Mjesecu eduroama 2017. izdvajamo akciju mjerenja broja novih korisnika koji su započeli koristiti uslugu eduroam na način da su za početnu konfiguraciju svog uređaja iskoristili poseban sustav "eduroam installer".

Na web adresi Mjerenje novih eduroam korisnika dostupno je izvješće gdje su korisnici mogli pratiti rezultate matične ustanove tijekom održavanja Mjeseca eduroama 2017. Izvješće se dinamički ažuriralo svakim novim preuzimanjem postavki za pristup usluzi eduroam.

Izvješće je bilo sastavljeno na način da su ustanove bile podijeljene u tri kategorije, ovisno o ukupnom broju korisnika u LDAP imeniku. Prema konačnim rezultatima mjerenja najbolje rezultate postignule su sljedeće ustanove:

1. Hrvatski šumarski institut u kategoriji malih IdP-ova (do 100 identiteta u imeniku)
2. Sveučilište u Zagrebu Geodetski fakultet u kategoriji srednjih IdP-ova (do 1000 identiteta u imeniku)
3. Sveučilište u Zagrebu Edukacijsko-rehabilitacijski fakultet u kategorija velikih IdP-ova (iznad 1000 identiteta u imeniku)

 • eduroam radionice o stanju usluge eduroam

U sklopu Mjeseca eduroama 2017. održavali smo radionice o stanju usluge eduroam. Radionice su bile namijenjene svima onima koju su zainteresirani za tu uslugu.

Iz predavanja za korisnike izdvajamo:

 • Što je eduroam?
 • Gdje se može koristiti?
 • Što je potrebno za njegovo korištenje?
 • Kako mogu konfigurirati eduroam?
 • Kome se obratiti za pomoć?
 • Koliko se eduroam koristi?

Iz predavanja za administratore izdvajamo:

 • Uspostava usluge (na matičnim ustanovama koje nemaju uspostavljenu uslugu eduroam)
 • Certifikati prilikom autentikacije
 • Uvođenje bežične infrastrukture za pouzdan pristup eduroam installeru putem SSID-a wlan-setup
 • eduroam nadzorna sonda.
 • eduroam radionice održavali smo na sljedećim lokacijama:
13.4.2017. Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Rocekefellerova 12, prizemlje, od 10 - 11 sati.
14.4.2017. Pravosudna akademija, Ulica grada Vukovara 49, od 11 - 12 sati.
21.4.2017. Nastavni zavod za javno zdravstvo Dr. A. Štampar, pvi kat Upravne zgrade Mirogojska 16 , soba 117, od 13 - 14 sati.
24.4.2017. Fakultet za menadžment u turizmu i ugostiteljstvu, Primorska 42, Opatija, od 12 - 13 sati.
25.4.2017. Fakultet političkih znanosti, Studentski zbor Fakulteta političkih znanost, Lepušićeva 6, od 17:30 - 18:30.
26.4.2017. Odjel za matematiku Sveučilišta J.J. Strossmayera u Osijeku, Trg Lj. Gaja 6, od 11 - 12 sati.

 • Filmovi o raznim aspektima eduroama